Άρθρα

Η βιταμίνη D προλαμβάνει τον πόνο των αρθρώσεων, σε γυναίκες που ξεκινούν θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Δημοσιεύθηκε στιςΙουνίου 10, 2013 | By : | Κατηγορίες: Άρθρα | 0 Σχόλιο

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας

Στην  συνάντηση αναφέρθηκε,  ότι η υψηλή δόση βιταμίνης D3 καταπολεμά τον πόνο στις αρθρώσεις, μια κοινή παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Ο μυοσκελετικός πόνος είναι μία από τις πιο έντονες και συχνές παρενέργειες  του αναστολέα αρωματάσης (ΑΙ), μια συνήθης  θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Ο πόνος που συνδέεται με την θεραπευτική αυτή αγωγή, είναι μία από τις κύριες αιτίες                   της  διακοπής  της  θεραπείας.

Μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 από τον Dr J Qamar Χαν και τους συνεργάτες του,  παρουσίασε τα αποτελέσματα από μια μελέτη στην οποία παρουσιάζονται ευεργετικά αποτελέσματα από τα συμπληρώματα βιταμίνης D 3 κατά την διάρκεια της θεραπείας (Α1).Στην συγκεκριμένη μελέτη ο Δρ Χαν ενισχύει την εγκυρότητα της προηγούμενης έρευνας.

Ο Δρ Khan, ο Δρ Bruce Kimler, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 160 γυναίκες με καρκίνο μαστού σταδίου Ι-ΙΙΙ, που είχαν αρχίσει επικουρική θεραπεία AI και είχαν ένα επίπεδο βιταμίνης D ≤ 40 ng / mL. Όλες  οι συμμετέχουσες έλαβαν τη θεραπεία AI (λετροζόλη), καθώς και 600 IU βιταμίνης D3 και 1200 mg ασβεστίου ημερησίως. Οι συμμετέχουσες κατανεμήθηκαν τυχαία σε ομάδα  βιταμίνης D (30.000 IU D3/weekly) ή σε ομάδα του εικονικού φαρμάκου,  επί 24 εβδομάδες. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγινε κατά την έναρξη, σε 12 και σε 24 εβδομάδες. Τα συμπτώματα  που εξετάστηκαν ήταν ο  πόνος, η κόπωση, και η ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα μετρήσεων έχουν ως εξής:

Η βιταμίνη 25 (ΟΗ) D σε ng / mL,  για την ομάδα εικονικού φαρμάκου ήταν 25 κατά την έναρξη, 32 στις 12 εβδομάδες, και 31 στις 24 εβδομάδες. Στην ομάδα με  βιταμίνη D3 25 (ΟΗ) D ήταν 22, 53, και 57 αντίστοιχα.

Την εβδομάδα 24η,  51% των συμμετεχόντων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέφεραν μυοσκελετικά συμπτώματα (επιδείνωση του πόνου στις αρθρώσεις), ενώ μόνο το 37% στην ομάδα της βιταμίνης D ανέφεραν συμπτώματα (p = 0,069).

Εβδομήντα δύο τοις εκατό των γυναικών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσίασαν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής (επιδείνωση του πόνου,  ή κόπωση), ενώ μόνο το 42% ανέφερε κάτι παρόμοιο από την ομάδα  της βιταμίνης D . Στατιστικά σημαντικά διαφορά.

Ο Δρ Karen Michelle Mustian, PhD, MPH, βοηθός καθηγητής της Ακτιθεραπευτικής Ογκολογίας,  στο Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center είπε ,

«Το σημαντικό νέο αυτής της μελέτης είναι: Η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για τα μυοσκελετικά συμπτώματα , όπως επίσης και για την πιθανόν σχετιζόμενη με τον καρκίνο, κόπωση. «

Πηγή: Khan QJ, Kimler BF, Reddy PS, Sharma P, Klemp JR, ​​et al. Τυχαιοποιημένη μελέτη της βιταμίνης D3 για την πρόληψη της επιδείνωσης των μυοσκελετικών συμπτωμάτων και της κόπωσης  σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που αρχίζουν επικουρική θεραπεία με  λετροζόλη: VITAL . J Clin Oncol 30: 2012.abstr 9000