Μελέτες

Tο μαγνήσιο ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη

Δημοσιεύθηκε στιςΦεβρουαρίου 8, 2012 | By : | Κατηγορίες: Μελέτες | 0 Σχόλιο

Σύμφωνα με τα ευρήματα Ισραηλινών επιστημόνων η επάρκεια μαγνησίου είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία της μνήμης, αλλά τα διατροφικά συμπληρώματα μαγνησίου δεν προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην αύξηση των επιπέδων του ιχνοστοιχείου στον εγκέφαλο.

Όπως εξηγεί η Dr. Inna Slutsky από την Ιατρική Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο περιοδικό Neuron, για να βοηθήσει το μαγνήσιο στην πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας μνήμης πρέπει να μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, κάτι που δεν συμβαίνει με το μαγνήσιο που προέρχεται από διατροφικά συμπληρώματα.

Ωστόσο, τα πενταετή πειράματα σε αρουραίους που πραγματοποίησε η Slutsky με μια συνθετική μορφή μαγνησίου που διαπερνά τον αιματεγκεφαλικό φραγμό (magnesium L-theronate) έδειξαν ότι το συνθετικό μαγνήσιο ενίσχυσε τη μνήμη ή απέτρεψε την έκπτωση μνήμης τόσο σε νεαρής όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας ζώα.

Καθώς τα διατροφικά συμπληρώματα δεν φαίνεται να έχουν επίδραση στη μνήμη, δήλωσε η ερευνήτρια, μέχρι να καταστεί διαθέσιμο το συνθετικό μαγνήσιο, συνιστάται αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου με τον πατροπαράδοτο τρόπο, δηλαδή καταναλώνοντας περισσότερο μπρόκολο, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι), αμύγδαλα και φρούτα.

Πηγή: United Press International